15 Aralık 2010 Çarşamba

Aşure Yaptım





Bugün Aşure pişirdim .Evlenmeden önce hep annecim yapardı. Evlendiğimden bu yana her sene kendim anneciğimden gördüğümce muhakkak aşure ayında koca bir tencere aşuremi yaparım. Aşuremi yiyen herkeste çok beğenir. Binamızdaki 24 dairenin hepsine tek tek dağıtırım,arkadaşlarım gelir onlarada ikram ederim.Ben Aşureye bayılırım özellikle aşureyi sıcak yemeyi çok severim.Bakalım siz beğenicekmisiniz aşuremi?.Keşke bu post'tu okuyan bütün arkadaşlarıma ikram etme şansım olsaydı.Nasıl yaptığımı merak eden arkadaşlar olursa diye tarifini yazdım:)

Aşuremin Tarifi:,

Malzemeler;

Yarım kilo buğday

1 su bardağı nohut

1su bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı pirinç

4 su bardağı şeker

1 tatlı kaşığı nişasta(isteğe göre)

Kuş üzümü

Kayısı

Karanfil(5-6 adet)

Dolmalık fıstık

Üstünü süslemek için;

Kavrulmuş fındık,Dövülmüş ceviz,Nar,Tarçın

Yapılışı;

Buğday,nohut,kuru fasulye bir gün önceden ıslatılır.Kuru fasulye,nohut haşlanır.(haşlandıktan sonra ben kabuklarınıda soyuyorum)Buğday bir gece önceden 5-10 dk kaynatılır ağzı kapatılır,(sabaha kadar buğday şişer).

Tencereye önce buğday konulur üzerine ben 3-3-5 lt  su koyuyorum , piştiği sıradada ara ara kaynamış suda koymak gerekiyor özellikle aşureyi sulu sevenler için.1 saat buğdayı tek başına kaynatıyorum sonra şekerini ekliyorum.Bir süre sonra nohutu kurufalsulyesini katıyorum. Sonra sırayla zar büyüklüğünde küp küp doğradığım kayısıyı ,üzümü,karanfil'i koyup biraz daha kaynatıyorum.Yaklaşık 2.5-3 saat pişiriyorum aşureyi.Eğer aşure daha koyu olsun isterseniz 1 tatlı kaşığı nişastayı yarım bardak suyla özeyip katabilirsiniz ben kullanıyorum.Aşureyi ocaktan  almaya yakın  1 portakalı rendeleyip katıyoruz.Biraz soğuduktan sonra üzerini tarçın,ceviz,fındık ve narla süslüyorum.

Not:Ben aşureye incir koymuyorum ama siz incirli yapmak isterseniz en son incirini ekleyin önceden konulursa aşureyi karartıyor.

Afiyet olsun..




8 yorum:

  1. Yazını okuyunca, fotoğrafları görünce hiç canım istemedi desem :)
    Walla istemedi çünkü şu anda aşure yiyorum :)
    Seninki de çok lezzetli görünüyo canım. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım.Güzel olduğuna eminim görüntüsünden belli zaten.Aşureyi ben de çok seviyorum.Ben bir aşure canavarıyım.=)))

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık çok güzel görünüyor. aşureyi çok severim, ama ben de henüz hiç pişirmedim. cesaretlensem ve işe koyulsam mı:))

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık,Allah kabul etsin.
    Bugün markette malzemeleri bir arada görünce, aşüre ayının geldiğini anladım..

    YanıtlaSil
  5. Hmm nefisss =) ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Mekila teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık,ALLAH kabul etsin ,
    görünümü gibi eminimki tadı da mükemmeldir...

    YanıtlaSil
  8. Zeynep78 teşekkürler,Amin canım.Gerçekten tadıda çok güzeldi:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler.