5 Ocak 2011 Çarşamba

Şeker Hamuru Tarifi Ve Hamurun Pastaya Kaplanışı

Ben şeker hamurlu pastalarımı yaparken aşama aşama kaydetmediğim için ve şeker hamurunu yaparken esranın bloğundan ve bilgilerinden yarlandığım için (Acemi Şef) onun tarifini sizler için yayınlıycağım.Tabiki Şeker hamurunu  hazırlandıktan sonra ki aşamalarını nasıl yaptığımı anlatıcam.

Şeker Hamuru Tarifi:

900 gram elenmis pudra sekeri
60 mL=1/4 kap su
1 yemek kasigi kokusuz, tatsiz, saf hakiki jelatin tozu
170 gram=1/2 kap=125 ml renksiz light misir surubu (LIGHT CORN SYRUP) veya sivi glukoz
1 ½ (bir bucuk Amerikan yemek kasigi olcegi ile) yemek kasigi gliserin –eczaneden alinir
Unutmayin Amerikan kasik olculerinde 3 tatli kasigi=1 yemek kasigidir. Kasiklar, kaplar Amerikan olculeridir.
Elleriniz, alet, edevat, masaniz vs cok cok temiz olmalidir.
Toz jelatini bir tasa koyun ve ustune 1/4 kap yani 60 ml suyu koyun ve karistirin ve bir kenara birakin.En az 5 dakika oylece kalsin.Kalin bir tabaka gibi sisecektir jelatin ve hic su kalmaz.
Sonra ben maride baska bir kapta isinan suyun ,kaynayan suyun ustunde,baska ikinci bir kapta jelatini isitin- seffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecektir.Kaynatmayin asla ama iyice isinmalidir-cok sicak olmalidir!
Simdi atesten alin; icine misir surubu+gliserini koyun ve ben maride mumkun oldugunca isitmaga devam edin-asla kaynatmayin ama cok cok sicak olmalidir.Ocak ustunde direkt kaynatmayin asla. Jelatinin ozelligi kaybolur.
Eleyin pudra sekerinin tamamini ve ortada bir kuyucuk acin elle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli siviyi gezdirin,dokun.
Cok temiz ellerinizle bu karisimi karistirin,yogurun.Her iki elinizi de kullanin.
Yogurun-ta ki duzgun ve yumusak ve sekil verilebilir,merdane ile acilabilir kivama gelinceye kadar.Plastik sarana sarin dikkatlice, iki-3 kat sarin ve hic hava almayacak sekilde en az 8 saat oda isisinda bekletin . Ideali en az 24 saat bekletilen kaplama-dekoratif fondantdir. Sonra ihtiyac olunca az az parcalarla veya ikiye bolerek calisin gerektigi gibi.

Pastanın Hazırlanması

Ben şeker hamurunu bir kaç gün önceden hazırlıyorum..Pastanın pandispanya kekinide istediğim büyükl
ükte bir gün önceden yapıyorum.Çünkü kekin  kesimi daha güzel oluyor.Pastanızı neyli istiyorsanız ona göre malzemeler hazırlayın. Ben meyveli pastayı çok sevdiğim için, içine muz,kivi,vişne ,çilek ne bulursam koyuyorum.Ara katlarına dolgu krema veye krem şanti kullanıyorum.Kekin en üst kısmını bıçak yardımıyla düzlüyorumki şeker hamuru kaplandığında  düzgün olsun.Kekin üst kısmını şeker hamuruyla kaplamadan önce incecik düzgün bir şekilde krem şanti sürüyorum.Dolapta 1-2 saat bekletiyorum.

Pastaya Şeker Hamurun Kaplanması:

Pasta'nın krem şantisi dolapta donarken bir yandan nişasta yardımıyla şeker hamurunu istediğim büyüklükte açıyorumŞeker hamurunu kalın açmak zorundayız.Hamurun kalınlığı serçe parmağımızın 3 te 1'i kadar olursa iyi olur.Yoksa çok çabuk eriyor şeker hamuru.Hamuru rulet bıçak yardımıyla kesiyorum.Pastanın üzerinde model varsa onlarıda bir gece önceden hazırlıyorumki iyice kurusun diye.Pastanın üzerindeki modelleri pastaya su ve ince kıl uçlu bir fırça yardımıyla yapıştırıyorum.Sakın çok sulu yapıştırmayın.Çünkü şeker hamurunun ana maddesi pudra şekeri olduğu için su erimesini kolaylaştıyor.Pastamızı yaptıktan sonra buzdolabında bekletiyor.Anlatımımda eksiklikler olabilir eğer sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve yardımcı olurum. 

3 yorum:

  1. Aciklaman cok iyi oldu canim, cok yararli bilgiler, kendi acimdan aklimdaki bir kac soru isaretleride gitmis oldu sayende.
    Cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  2. Eylemciğim eğer aklına takılan biirşey olursa seve seve yardım etmeye çalışırım.Hoş sende güzel güzel pastalar yapıyorsun zaten:)

    YanıtlaSil
  3. Şu mısır şurubunun zararları için geçen gün haberlerde prf. uzaman biri açıklama yaptı, hazır gıdda maddelerininde, cips, cola ketçap vs gibi her türli gıda da bu mısır şurubu kullanılıyor, ki gıda teknisyenliğinde okuyan oğlumda bunu onayladı, sanırım tıp dilinde adı başka. İşte bu madde müthiş oranda kanser tetikleyicisi imiş, gıda alımlarında içindeki maddelerde bu yazarmış, Amerikada bu yasaklanmış daha bir çok ülkede, oysa bizim ülkmeizde yüzde 0.2 konması gerekirken % 7 kullanılmsı için bu naçizane ve kadrişinaz hükümetimiz msclisten geçirmiş, şimdi malzemlerinize baktımda baya bir konuyor bu madde, yüzdelik gramlar hali bile yasaklanırken bu kadar çok kullanılması doğrumudur, yani bunu bilinse yapılırmı yenilirmi bilmiyorum, şahsen sırf görüntü için bu maddeleri ve bunlardan yapılan besinleri çocuklarımız görsellik adına yedirmemeiz ne kadar doğru, yanlış anlamyın bunu sizin için söylemiyorum, ama genelde hazır hamur kullandığı için herkes, bu kadar ayrıntılı tarifini ilk kez okudum ve şaşırdım, çünkü bende 4 gün öncesine kadar bilmiyordum, sadece bilgiyi ve fikirlerimi paylaşmak istedim, nette bununla ilgili bir çok makale var. Sevgiler, sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkürler.